UItgerust en fris verder

We zijn weer terug van vakantie. Dat roept altijd beelden bij mij op van vroeger. Terug naar school, ik verheugde me op een nieuw jaar, nieuwe boeken, nieuwe kinderen in de klas, nog stressloos, zo’n begin van het jaar. De geur van de herfst al een beetje in de lucht, of van die heerlijke nazomerdagen, waarop we nog in zomerjurk of korte broek naar school kwamen. Ik herinner me ook dat het nooit lang duurde, zo’n frisse start. Al snel nam alles weer zijn “gewone” loop. Jammer, vond ik dat. Mensen die nu komen stembevrijden bij ons, zijn ook vaak op zoek naar zo’n frisse start. Wat kan je doen om het fris te houden? Anders gezegd, hoe breng je het geleerde in de praktijk? Een dag stembevrijden kan zo openend werken, mensen voelen zich vaak heel erg vrij en ruim, na zo’n dag, of na een cursus van drie avonden of drie ochtenden. Maar, net als bij die nieuwe schoolperiode, neemt alles ook weer zijn “gewone” loop en verlies je de ruimte en de vrijheid die je voelde.

Wat goed werkt is oefening. Als eerste is het nodig om te oefenen met voelen. Hoofdmensen als we zijn hier in het Westen, is ons gevoel heel regelmatig uitgeschakeld of op een onbewust niveau terecht gekomen. We reageren vanuit het hoofd, met het hoofd. We vinden van alles en voelen erg weinig. In het verleden volgden we een training geweldloze communicatie. De trainster zei als wij een zin begonnen met “Ik vind dat”: “Wat je vindt, moet je aangeven bij de politie. Wat voel je eigenlijk?” Dat blijkt altijd nog een van de beste methodes te zijn om van denken in voelen terecht te komen. In het stembevrijden, waar je zingt wat je voelt, maar ook in het hele leven. Voelen. Het is een bewustwordingstraject waar steeds aandacht bij mag liggen.

Een mooie start van de dag maakt dat je gericht bent op voelen in plaats van denken, is een start waarbij je tijd neemt om aan te komen in de nieuwe dag. Al dan niet in je eentje, met alle tijd en ruimte die je nodig hebt en precies op de manier die voor jou helpend is om te voelen wat er zich in je afspeelt. Voor de één is dat een meditatie in stilte of op een mooi muziekje, voor de ander rustig zitten met een kopje thee en voor weer een ander schrijven in een dagboek. En zo zijn er nog tientallen andere manieren te vinden om de dag te starten en te voelen waar je op dat ogenblik aan toe bent. Zelf kocht ik een tijd geleden een tanpura. Een Indiaas snaarinstrument, dat vrij monotone klanken voortbrengt met veel boventonen. Ik stond een tijdlang een half uur eerder op dan mijn gezinsleden, om in mijn eentje op zolder tanpura te spelen en er wat bij te zingen, als dat in me opkwam. Dat was een heerlijk en ontspannen begin van de dag.  Tegenwoordig leef ik voor een deel van de tijd in een huis in de Achterhoek, samen met anderen en regelmatig met gasten. Daar mediteren we steeds elke ochtend op een andere manier. Het maakt dat ik gevoelig de dag in stap en me bewust ben van mijn energie en mijn gevoelens van dat moment. Het maakt me bewust van het hier en nu en ook van mijn behoeftes voor die dag, voor dat moment. Zo hou ik het fris in mijn hoofd, in mijn lijf en in mijn ziel.

17. augustus 2015 door De Haagse Stembevrijders
Categories: Nieuws | Leave a comment

Laat een reactie achter

* verplichte *